Храм Космы и Дамиана римских Храм Космы и Дамиана римских ХРАМ БЕССЕРЕБРЕНИКОВ КОСМЫ И ДАМИАНА РИМСКИХ (В НИИ ОНКОЛОГИИ АМНУ)  


 Меню

 Как нас найти

Нажми для увеличения
Общий план


 Последние новости

* Верую, Господи, помоги моему неверию
* С Праздником Благовещения Пресвятой Богородицы!
* Если вы встретите Христа...
* Быть в Церкви
* Цель поста
* Кто наши близкие
* Господи, почему ты попустил?
* О горчичном зерне
* Все не "как у людей"
* Об интуиции



 Нужна помощь!

Украинская Открытая Ассоциация Организаций, Групп и Лиц, работающих с детьми, страдающими онкозаболеваниями

 Паломнические поездки


Паломнические поездки

Паломнические поездки в Почаев

 Друзья

КРФО



 Пользователю
Регистрация
Логин:
Пароль:
Запомнить меня  
Забыли пароль?


 Новости -> Новости детского хора -> Відкрито IV Пасхальний фестиваль «Візерунки Великодня»!
Новости >> Новости детского хора >> Відкрито IV Пасхальний фестиваль «Візерунки Великодня»!
  
 

Відкрито IV Пасхальний фестиваль «Візерунки Великодня»!

 

 Нарешті православні християни дочекалися Світлого Великоднього тижня, кожне віруюче серце сповнюється радістю та прагне прославляти свого Спасителя і Творця. У Світлий понеділок, 13 квітня, у Духовно-просвітницькому центрі Кафедрального собору УПЦ стартував IV Пасхальний фестиваль «Візерунки Великодня». Розпочався фестиваль традиційно з молитви – молебень на початок доброї справи у Андріє-Володимирському храмі очолив Голова Парафіяльної ради Кафедрального собору єпископ Бородянський Варсонофій. Під реґентуванням заслуженого діяча мистецтв України, талановитого протодиякона Дмитра Болгарського вмить храм зазвучав, наповнився надзвичайно святковим та радісним співом Пасхального канону, заграв усіма барвами красивих голосів. Після соборної молитви владика Варсонофій привітав усіх присутніх з Великоднем та благословив учасників фестивалю.  

Першими на фестивалі «Візерунки Великодня» у галереї «Соборна» прославляли Воскреслого Спасителя хори, адже вже декілька років відкривають урочисте Пасхальне дійство саме хорові зустрічі. Цьогоріч у них взяли участь шість чудових колективів, серед яких майже вся палітра вікових груп – діти, молодь і дорослі. До того ж, спеціально на Великоднє свято до галереї «Соборна» завітали представники Житомирщини. Тож про все по порядку.

Першими до вітального слова були запрошені члени поважного журі – професор Інституту Мистецтв НПУ імені М. Драгоманова, заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, кандидат богослов’я, регент Свято-Троїцького Іонінського монастиря, протодиякон, викладач Київської духовної академії та семінарії протодиякон Дмитро Болгарський, музикознавець, кандидат мистецтвознавства, доктор філософії (з мистецтва), лауреат мистецької Премії ім. М. Лисенка, член Національної спілки композиторів України, науковець Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН УкраїниВалентина Кузик, Заслужений працівник культури України, відмінник освіти України та старший викладач, спеціаліст вищої категорії, художній керівник дитячого хору «Сузір’я» Київської дитячої музичної школи № 33 Ірина Жданова, композитор, музикознавець, організатор культурно-духовно – просвітницьких проектів класичного мистецтва Вікторія Гогенко та хормейстр із 26-річним досвідом, регент церковного хору при Свято-Вознесенському храмі, що на Деміївці,Анна Вовченко. Члени журі також привітали учасників зі Світлим Христовим Воскресінням та теплими словами підбадьорили учасників перед їх виступами.

Відкрив концертну частину Творчий колектив «Воскресение» недільної школи при Свято-Іллінському храмі Києва. Діти дуже мило виконали композицію «Под напев молитв Пасхальних», а дорослі учасники хору Іллінського храму порадували тропарем Пасхи та піснею «Две Марии».

Другими на сцені галереї виступили учасники молодшого хору Дитячої школи мистецтв №6 ім. В.Жуковського під керівництвом Світлани Шарової. Несказанні емоції подарували, під час виконання композиції увесь зал шанобливо підвівся. Також у репертуарі хору – українська народна пісня «Тихо над річкою», відома композиція «Крылатые качели» та ін.

Наступними зі своїм Пасхальним благовістям на сцену вийшов Хор недільної школи при академічному храмі на честь Різдва Богородиці Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Серед виконуваних творів, учасники хору потішили серця глядачів оспівуванням Божої Матері та тропарем Пасхи грецькою мовою.

Наступні на Великодній сцені Духовно-просвітницького центру – хоровий ансамбль Вищих Свято-Володимирських православних богословських курсівпід керівництвом Катерини Кондар. У виконанні молоді лунають сповнені радістю та урочистістю Пасхальний тропар, кант «Душа моя» та сербський пасхальний піснеспів «Люди лікуйте».

Багато щастя та відчуття соборності усіх православних християн світу подарували учасниці Молодіжного церковного хору «Дзвон» – наші гості з Житомирської області. Під керівництвом Ірини Угніч хор виконав сербський піснеспів «Наша вера православна» з авторським доповненням різними слов’янськими мовами та інші милозвучні композиції.

А на завершення конкурсної частини – добре знаний Кафедральному собору Церковний дитячий хор «Радуйся» під реґентуванням Наталії Мільошкіної (Храм св. Косьми та Даміана). Малеча хору напрочуд порадувала своїм звучанням, благоговійним виконанням Пасхальних піснеспівів та репертуаром на різних мовах.

Маленька галерея про учасників

На диво, репертуар учасників не повторювався, були представлені різноманітні композиції, що так чи інакше передають радість свята. Спільними для всіх були лише тропарі Пасхи, які, на радість глядачеві, намагалися виконати усі учасники. В якості подарунка усі учасники також отримали унікальну можливість – справжній майстер-клас з хорового співу від отця Дмитра Болгарського.

Усі колективи чудово попрацювали на славу Бога та отримали подарунки, також проявили неабияке старання і наші члени журі та визначили переможців у всіх номінаціях:

-          Творчий вокальний колектив «Воскресение» недільної школи при Свято-Іллінському храмі Києва – «Майбутнє фестивалю»

-          Дитяча школа мистецтв №6 ім. В.Жуковського – «Краща вокальна майстерність», «Краща музична виразність»

-          Хор недільної школи при академічному храмі на честь Різдва Богородиці Свято-Успенської Києво-Печерської лаври – «Глядацькі симпатії»

-          Хоровий ансамбль Вищих Свято-Володимирських православних богословських курсів – «Кращий ансамбль», «Кращий репертуар»

-          Молодіжний церковний хор «Дзвін» – «Краще виконання духовної пісні», «Унікальність музичних творів»

Переможцем у головній номінації – «Кращий духовно-просвітницький виступ»став Церковний дитячий хор «Радуйся». Всі бажаючі зможуть ще раз побачити виступ цього чудового колективу на фінальному гала-концерті фестивалю, який відбудеться 19 квітня.

Стараннями головного координатора фестивалю – керівника просвітницького центру Кафедрального собору Ксенії Зозулі та усіх, хто долучився до дійства, цей урочистий пасхальний захід став теплою зустріччю добрих друзів, такою необхідною у наш час. І дуже радісно, що до нашого фестивалю приєднуються нові друзі, щоб всім разом відсвяткувати та прославити Свято із свят і Торжество із торжеств – Світле Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.

Це все – лише початок фестивалю, нагадаємо, що Пасхальний фестиваль «Візерунки Великодня» триватиме усі 7 днів пасхального тижня. Вже сьогодні, 14 квітня, о 16:00 він продовжиться театральними зустрічами. Щасливого усім Великодня!

IMG_9763-001 

Протодиякон Дмитро Болгарський – заслужений діяч мистецтв України:

“Наш фестиваль – це справжнє мистецьке церковне свято. Колективи, які виступали, показують досить кріпкий професійний рівень не тільки з точки зору хорового виконавства, а перш за все з точки зору церковного – мистецтва молитви, тому що відомо, що церковний спів – це мова Богоспілкування і це молитва за внутрішню суть. Ми бачили і спостерігали, чули цю духовну культуру, і це дуже важливо. Це нам дає хорошу надію. Такі фестивалі необхідні, тому що вони збагачують не тільки слухачів, а і тих, хто співає в церковних колективах. Вони дають можливість послухати інших, обмінятися репертуаром, зрозуміти свій професійний рівень. Ми знаємо, що в мистецтві не може бути остаточної планки, тієї межі, щоб сказати: «Я вже досяг довершеності». Ми повинні весь час думати, міркувати і прагнути вперед, адже як у Богопізнанні не може бути ніякої межі, так само і в мистецтві. Цей фестиваль – це духовне свято. Саме через пісню – натхненне Боговдохновенне мистецтво ми познаємо Христа Господа Воскреслого, Який дає всім нам життя і осяює, освячує наше життя. Тому хотілося б усіх привітати з цими прекрасними, світлішими днями Христового Воскресіння, побажати кріпості, Божественного натхнення і нового співу, до якого закликав цар-пророк Давид”.

 
14.04.15 17:59 by admin


Все категории :: Последние новости